NMN

Alles wat jij moet weten over NMN (Nicotinamide Mononucleotide)

NMN, of Nicotinamide Mononucleotide, is een populair supplement dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen. Wetenschappelijk onderzoek naar NMN is in volle gang, en er wordt veel over gesproken in podcasts, wetenschappelijke artikelen en online communities. Dit supplement wordt vaak geprezen om de mogelijke voordelen voor het verouderingsproces en het verbeteren van de algehele gezondheid. In deze blog delen we alles wat je moet weten over NMN. We vertellen wat NMN precies is, de voordelen ervan, mogelijke risico's en bijwerkingen, en waar je een kwalitatief NMN supplement kunt kopen. 

Wat is NMN (Nicotinamide Mononucleotide)?

NMN molecuul

Nicotinamide Mononucleotide (NMN) is een molecuul dat van nature voorkomt in alle levensvormen. Dit betekent dat het al aanwezig is in ons lichaam en actief wordt gebruikt en geconsumeerd door al onze cellen. NMN is een alternatieve vorm van vitamine B3 en is essentieel voor de productie van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), een cruciale co-enzym in metabole reacties.

NMN komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals avocado, broccoli en edamame, maar de hoeveelheid is te gering om te voldoen aan de toenemende vraag. Zo bevat bijvoorbeeld broccoli slechts ongeveer 0,25 tot 1,12 mg NMN per 100 gram, terwijl het lichaam dagelijks een veel grotere hoeveelheid nodig heeft. De exacte benodigde hoeveelheid varieert per individu, afhankelijk van leeftijd, gezondheidstoestand en andere factoren. Hierdoor is het moeilijk om alleen via voeding aan de behoefte te voldoen.

NMN supplementen worden gebruikt om aan deze behoefte te voldoen, omdat ze een geconcentreerde bron van NMN bieden. Door NMN supplementen kunnen de niveaus van NAD+ in het lichaam worden verhoogd, wat naar verluidt kan helpen bij het ondersteunen van metabolische processen en het stimuleren van energieniveaus. Dit roept natuurlijk de vraag op: wat doet NMN precies? Het antwoord hierop is dat NMN helpt bij het stimuleren van NAD+ productie, wat op zijn beurt een cruciale rol speelt in de energiebalans, celreparatie en het vertragen van het verouderingsproces.

NMN werking

NMN speelt een belangrijke rol in het lichaam, voornamelijk door te dienen als een voorloper van NAD+. NAD+ is een belangrijk co-enzym dat betrokken is bij honderden biochemische reacties, waaronder het energiemetabolisme in de mitochondriën, de krachtcentrales van de cel. Hierdoor levert NMN indirect energie aan de cellen van het lichaam en ondersteunt het vitale functies.

Een belangrijke rol van NMN is het ondersteunen van de energiebalans in cellen. Het zorgt ervoor dat NAD+ beschikbaar blijft voor de metabole processen die energie produceren, waardoor de cellen goed kunnen functioneren en zich kunnen aanpassen aan de veranderende energieniveaus van het lichaam. NMN draagt ook bij aan het herstel en onderhoud van DNA, wat belangrijk is voor de gezondheid van de cellen en het verminderen van de impact van veroudering.

NMN helpt bij het reguleren van sirtuïnes, een groep eiwitten die betrokken zijn bij het verouderingsproces, ontstekingen en de celgezondheid. Het aanvullen van NMN kan de werking van sirtuïnes verbeteren, wat mogelijk gunstige effecten heeft op de levensduur en het welzijn. Meer informatie over de werking van NMN is te vinden in deze blog.

NMN en NAD+

NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) is een co-enzym dat betrokken is bij verschillende biochemische reacties die essentieel zijn voor het functioneren van onze cellen. Het is belangrijk voor het energiemetabolisme, DNA-reparatie, en het reguleren van de celveroudering. NAD+ fungeert als een elektronendrager in metabole reacties, wat betekent dat het energie transporteert van voedsel naar cellen. Dit maakt het een belangrijk onderdeel van de energieproductie in onze cellen.

NMN (Nicotinamide Mononucleotide) speelt een cruciale rol in het verhogen van de NAD+-niveaus. Het is namelijk een directe voorloper van NAD+ en wordt in het lichaam omgezet in NAD+ via een serie van biochemische stappen. Zonder voldoende NMN in het lichaam kan de productie van NAD+ niet optimaal plaatsvinden, wat kan leiden tot verminderde energieproductie, celbeschadiging en een versnelde veroudering.

De relatie tussen NMN en NAD+ is dus van groot belang voor onze algehele gezondheid en vitaliteit. Naarmate we ouder worden, nemen de NAD+-niveaus in ons lichaam op natuurlijke wijze af. Dit kan resulteren in een verminderd energieniveau, verminderde celreparatie, en een verhoogd risico op leeftijdsgebonden aandoeningen. Door NMN supplementen te nemen, kan het lichaam de NAD+-niveaus aanvullen en zo een optimale celgezondheid behouden.

Voor wie is NMN geschikt?

NMN kan geschikt zijn voor een breed scala aan mensen die hun gezondheid en welzijn willen verbeteren, vooral zij die hun energieniveaus willen verhogen of de effecten van veroudering willen tegengaan. Dit supplement kan gunstig zijn voor mensen die… 

 • Zich vaak moe en energieloos voelen en op zoek zijn naar een natuurlijke manier om zich energieker te voelen.
 • Bewust bezig zijn met anti-veroudering en hun algehele gezondheid willen optimaliseren.
 • Zich bezighouden met intensieve fysieke of mentale activiteiten, waarbij het verbeteren van hun uithoudingsvermogen en herstel essentieel is.
 • Zich willen richten op het verbeteren van hun cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie.
 • Lijden aan gezondheidsproblemen die mogelijk verband houden met een laag NAD+-niveau.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel NMN over het algemeen als veilig wordt beschouwd, iedereen die overweegt om NMN supplementen te nemen, eerst advies van een arts of specialist moet inwinnen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met specifieke gezondheidsaandoeningen, zwangere of borstvoedende vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken die mogelijk een wisselwerking kunnen hebben met NMN.

NMN voordelen

NMN biedt diverse voordelen, we zullen deze hieronder kort toelichten.

 • Verhoogde energieniveaus: NMN bevordert de productie van NAD+, wat essentieel is voor de energieproductie in de cellen. Dit kan leiden tot verbeterde energieniveaus, waardoor mensen zich energieker voelen gedurende de dag.
 • Verbeterde cognitieve functie: Onderzoek suggereert dat NMN de hersengezondheid kan ondersteunen door de mitochondriale functie te verbeteren. Dit kan resulteren in een betere focus, geheugen en cognitieve prestaties.
 • Ondersteuning bij veroudering: Door de NAD+-niveaus te verhogen, kan NMN bijdragen aan het vertragen van het verouderingsproces door de celgezondheid te bevorderen en oxidatieve stress te verminderen.
 • Betere metabole gezondheid: NMN kan de stofwisseling verbeteren door de mitochondriale functie te optimaliseren, wat kan helpen bij gewichtsbeheer en het risico op metabole aandoeningen verminderen.
 • Versterkt uithoudingsvermogen en herstel: Door de energieniveaus te verhogen, kan NMN helpen bij het verbeteren van het fysieke uithoudingsvermogen en het bevorderen van herstel na intensieve fysieke inspanning.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: Door de celgezondheid te bevorderen, kan NMN ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem, wat helpt bij het bestrijden van infecties en ziekten.

Keuring van NMN door de EFSA

Het dossier voor de goedkeuring van NMN door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is nog niet afgerond. Dit betekent dat de EFSA nog bezig is met het evalueren van de veiligheid en effectiviteit van NMN als voedingssupplement. Deze goedkeuringsprocedure is bedoeld om te waarborgen dat voedingssupplementen die op de markt komen, voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen. Het goedkeuringsproces bestaat uit een uitgebreide beoordeling van alle beschikbare wetenschappelijke gegevens over NMN. Denk hierbij aan onderzoeken naar de toxiciteit, mogelijke bijwerkingen en de algehele veiligheid van het supplement voor menselijk gebruik. Het doel van dit proces is ervoor te zorgen dat consumenten veilig gebruik kunnen maken van NMN.

Hoewel de exacte tijdlijn voor de goedkeuring van NMN door de EFSA onzeker is, is het een veelbelovend supplement waarvan verwacht wordt dat het in de toekomst breder beschikbaar zal zijn, mits aan de veiligheidseisen wordt voldaan.

De Europese Unie loopt achter in de goedkeuring van NMN. In landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en verschillende landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika is NMN toegestaan als supplement en overal verkrijgbaar. In de Verenigde Staten heeft NMN een bijzondere status. Aanvankelijk was NMN beschikbaar in grote supermarkten en drogisterijen, maar de FDA heeft NMN nu geclassificeerd als een mogelijk geneesmiddel. Dit betekent dat NMN momenteel officieel niet als supplement mag worden verkocht in de VS, omdat de eigenschappen en effecten eerst moeten worden onderzocht voor gebruik bij ziektes en aandoeningen. Desondanks is NMN online overal verkrijgbaar in de VS, en de FDA heeft aangegeven niet streng te zullen handhaven. Kortom, NMN is in steeds meer landen legaal verkrijgbaar; het is nu alleen nog wachten totdat de EU NMN ook officieel als supplement toestaat.

Wetenschappelijk onderzoek NMN

Wetenschappelijk onderzoek naar NMN bevindt zich in een groeiende fase, waarbij de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn. Veel van het onderzoek richt zich op de mogelijke voordelen van NMN voor de celgezondheid, energiemetabolisme en de effecten op het verouderingsproces.

 1. Verouderingsproces: Onderzoek suggereert dat NMN kan helpen om de nadelige effecten van veroudering tegen te gaan. Studies hebben aangetoond dat NMN de NAD+-niveaus kan verhogen, wat resulteert in een verbetering van de mitochondriale functie en de regeneratieve capaciteiten van cellen. Hierdoor kan NMN mogelijk helpen bij het vertragen van bepaalde aspecten van het verouderingsproces.
 2. Energieniveaus: NMN blijkt een positieve invloed te hebben op de energieproductie in cellen. NMN heeft geholpen om het fysieke uithoudingsvermogen en de prestaties van dieren te verbeteren, mogelijk door de mitochondriale functie te versterken en oxidatieve stress te verminderen.
 3. Metabole gezondheid: Onderzoek wijst erop dat NMN een gunstig effect kan hebben op de stofwisseling, wat kan helpen bij gewichtsbeheer en het risico op metabole aandoeningen zoals diabetes type 2 kan verminderen. In proefdieren bleek NMN de insulineresistentie te verminderen en het glucosemetabolisme te verbeteren.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat veel van deze studies tot nu toe vooral bij proefdieren zijn uitgevoerd. Er is nog steeds meer onderzoek nodig om de effecten van NMN op mensen volledig te begrijpen en te bevestigen. 

NMN capsules of NMN poeder?

Wanneer het gaat om NMN supplementen, zijn zowel capsules als poeder populair. Het belangrijkste verschil tussen de twee zit in de manier van inname en persoonlijke voorkeuren.

NMN capsules bieden een handige en nauwkeurige manier om NMN in te nemen. Elke capsule bevat een afgemeten dosis NMN, wat handig is voor mensen die consistent dezelfde hoeveelheid willen innemen. Bovendien zijn capsules gemakkelijk mee te nemen en te slikken, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een drukke levensstijl.

NMN poeder biedt daarentegen flexibiliteit in dosering. Je kunt het poeder gemakkelijk toevoegen aan smoothies, sappen of zelfs direct innemen. Dit is vooral handig voor mensen die de dosis willen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Echter kan een nauwkeurige dosering een uitdaging zijn zonder de juiste meetinstrumenten.

In termen van effectiviteit is er geen significant verschil tussen NMN in capsule- of poeder vorm, zolang de dosering juist is. Beide vormen zijn effectief in het verhogen van de NAD+-niveaus in het lichaam, zolang het product van hoge kwaliteit is.

NMN van EnduraVita

EnduraVita onderscheidt zich in de markt van NMN supplementen door het leveren van producten van hoge kwaliteit. Elk product ondergaat strenge kwaliteitscontroles, wat garandeert dat de supplementen zuiver en veilig zijn voor consumptie. Daarnaast bieden we transparante productinformatie, zodat je precies weet wat je koopt. Dit maakt het eenvoudiger om een weloverwogen keuze te maken over welke supplementen het beste bij je passen. 

NMN dosering en gebruik

De gebruikelijke dosis NMN varieert meestal tussen de 250 mg en 500 mg per dag, afhankelijk van individuele behoeften en doelen. Verschillende onderzoeken suggereren dat een dosering binnen dit bereik veilig is en voordelen biedt voor het energiemetabolisme en celgezondheid. Voor mensen die op zoek zijn naar specifieke voordelen, zoals verbeterde cognitieve functie of uithoudingsvermogen, kan een hogere dosering overwogen worden, maar het is essentieel om een arts te raadplegen voor het verhogen van de dosis.

Onderzoek naar NMN suggereert dat een dagelijkse dosis van 300 mg de NAD+-niveaus effectief kan verhogen en de cellulaire energieproductie kan ondersteunen. Deze dosis is bovendien laag genoeg om bijwerkingen te minimaliseren. Voor diegenen die gevoelig zijn voor supplementen of nieuw zijn met NMN, kan het raadzaam zijn om met een lagere dosis te beginnen en deze geleidelijk op te voeren.

Het is aan te raden om NMN 's ochtends in te nemen, bij voorkeur met je ontbijt, om de absorptie te verbeteren. Dit kan bijdragen aan een beter energieniveau gedurende de dag. Sommige gebruikers verdelen hun dagelijkse dosis in tweeën, één in de ochtend en één in de middag, om een stabieler effect te bereiken. Echter, de ideale innamefrequentie hangt af van persoonlijke behoeften en de aanbevelingen van een zorgverlener.

Zoals altijd, is het cruciaal om eerst een arts te raadplegen voordat je NMN supplementen in je dagelijkse routine opneemt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie

NMN is een veelbesproken en onderzocht supplement dat een essentiële rol speelt in de celbiologie van alle levensvormen. Als alternatieve vorm van vitamine B3 en een voorloper van NAD+, biedt NMN diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van het energieniveau en het stimuleren van cellulaire gezondheid. Hoewel NMN ook in natuurlijke voeding zoals avocado en broccoli voorkomt, zijn de hoeveelheden vaak niet voldoende om aan de behoefte van het lichaam te voldoen. Dit verklaart de populariteit van NMN supplementen. Ondanks dat de goedkeuring van NMN door de EFSA nog in behandeling is, wordt het al breed ondersteund door wetenschappelijk onderzoek dat de potentiële voordelen aantoont. Met de juiste dosering en gebruik kan NMN een waardevolle toevoeging zijn aan de dagelijkse routine.
Terug naar blog

Bestel nu één van onze Premium NMN producten

 • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

  Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

 • Onafhankelijk laboratorium getest

  Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

 • Hoogwaardige productie (GMP)

  Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

 • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

 • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

 • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

1 van 3