NMN VS NR

NMN (Nicotinamide Mononucleotide) vs NR (Nicotinamide Riboside)

NMN (Nicotinamide Mononucleotide) en NAD (Nicotinamide Adenine Dinucleotide) worden steeds populairder vanwege hun mogelijke rol in het verbeteren van cellulaire energie en het ondersteunen van de algehele gezondheid. Mensen zijn nieuwsgierig naar deze verbindingen, vooral omdat ze de laatste tijd in het nieuws zijn geweest in verband met levensverlengende voordelen.

Zowel NMN als NR (Nicotinamide Riboside) zijn biosynthetische voorlopers van NAD, een cruciaal molecuul dat betrokken is bij cellulaire energieproductie. Omdat NAD-niveaus van nature afnemen met de leeftijd, richten mensen zich op manieren om deze niveaus aan te vullen, waarbij NMN en NR vaak als potentiële oplossingen worden genoemd. Maar wat is het verschil tussen NMN en NR? En welke heeft de voorkeur? 

Wat is NAD, NMN EN NR?

Om een volledig beeld te krijgen van hoe NMN en NR bijdragen aan onze gezondheid, is het belangrijk om te begrijpen wat NAD, NMN en NR precies zijn.

NAD  

NAD, of Nicotinamide Adenine Dinucleotide, is een co-enzym dat in elke cel van het lichaam voorkomt en essentieel is voor de cellulaire energieproductie. Het speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de mitochondriën, de 'energiecentrales' van de cellen, die glucose en vetten omzetten in bruikbare energie. Naarmate we ouder worden, nemen onze NAD-niveaus van nature af, wat kan leiden tot verminderde energie, vermoeidheid en zelfs bepaalde leeftijdsgerelateerde aandoeningen. 

Nicotinamide Riboside

Nicotinamide Riboside, of kortweg NR, is een vitamine B3-verbinding en een voorloper van NAD. Het helpt bij de productie van NAD in het lichaam, wat het tot een populaire keuze maakt voor mensen die hun NAD-niveaus willen verhogen. NR is beschikbaar als supplement en is het onderwerp van veelbelovend onderzoek met betrekking tot energieproductie en ouder worden.

NMN

Nicotinamide Mononucleotide (NMN) is een andere voorloper van NAD en wordt in het lichaam omgezet in NAD via een enzymatische reactie. Net als NR heeft NMN veel aandacht gekregen vanwege de potentie om NAD-niveaus te verhogen, wat het een populaire keuze maakt voor gezondheidsbewuste mensen.

NMN NR

NMN verkozen boven Nicotinamide Riboside door vooraanstaande experts

De discussie over de effectiviteit van NMN versus Nicotinamide Riboside heeft veel aandacht gekregen van wetenschappers en gezondheidsexperts over de hele wereld. Een van de meest vooraanstaande experts in dit veld is Dr. David Sinclair, hoogleraar genetica aan Harvard University. Dr. Sinclair is wereldwijd bekend vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar de rol van NAD in het verouderingsproces en de mogelijke manieren om veroudering te vertragen.

In zijn onderzoek heeft Dr. Sinclair zowel NR als NMN uitgebreid bestudeerd en onderzocht hoe deze NAD-precursors de cellulaire gezondheid en levensduur kunnen beïnvloeden. Ondanks dat beide verbindingen veelbelovend zijn, heeft hij persoonlijk de voorkeur gegeven aan NMN. Dr. Sinclair gebruikt zelf dagelijks NMN, omdat hij gelooft in het potentieel van deze verbinding om NAD-niveaus effectief te verhogen en zo de nadelige effecten van veroudering te verminderen. 

Onderzoek naar NMN en NR 

Het is belangrijk om te begrijpen hoe NMN en NR zich onderscheiden op moleculair niveau, vooral als het gaat om de manier waarop ze door het lichaam worden opgenomen en gebruikt. Eén opvallend verschil tussen deze verbindingen is hun moleculaire grootte. NMN is aanzienlijk groter dan Nicotinamide Riboside, waardoor het niet direct door het celmembraan kan worden getransporteerd. Vanwege deze grotere moleculaire omvang moet NMN eerst worden afgebroken in een kleinere, beter opneembare vorm voordat het de cel binnen kan. Dit maakt NR iets makkelijker op te nemen, omdat het kleiner en stabieler is en direct door het celmembraan kan passeren. Eenmaal binnen de cel kan NR snel worden omgezet in NAD en zo bijdragen aan de celenergieproductie.

Deze verschillen in moleculaire grootte en absorptie hebben geleid tot veel onderzoek naar de effectiviteit en bioavailability van zowel NMN als NR. Hoewel NR wellicht makkelijker direct wordt opgenomen, wijst onderzoek erop dat NMN, wanneer het eenmaal is afgebroken en de cel is binnengekomen, even goed in staat is om NAD-niveaus te verhogen en bij te dragen aan de cellulaire energieproductie.

Belangrijkste verschillen en factoren

Hoewel zowel NMN als NR als NAD-voorlopers werken, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee verbindingen. Het meest onderscheidende verschil is dat NMN een stap dichter bij het aanmaken van NAD ligt in vergelijking met NR. Hier is hoe het proces werkt:

 1. NR naar NAD-route: NR moet eerst worden omgezet in NMN voordat het kan worden gebruikt om NAD aan te maken. Dit betekent dat NR de tussenstap van fosforylering ondergaat om NMN te worden, dat vervolgens wordt omgezet in NAD.
 2. NMN naar NAD-route: NMN hoeft daarentegen niet te worden omgezet voordat het kan bijdragen aan de productie van NAD. Eenmaal in de cel, wordt NMN rechtstreeks omgezet in NAD, wat het efficiënter maakt in dit proces.

NAD is cruciaal voor de werking van sirtuïnes en PARP-enzymen, die een belangrijke rol spelen bij DNA-reparatie en het onderhoud van het epigenoom.

Andere verschillen tussen NR en NMN:

 • NMN is groter dan NR.
 • NMN supplementen zijn minder wijdverspreid beschikbaar dan NR supplementen.
 • Hoewel beide verbindingen onderwerp zijn van wetenschappelijk onderzoek, is er meer onderzoek gedaan naar NR.
 • NR supplementen zijn doorgaans beschikbaar in poeder- en capsulevorm, terwijl NMN supplementen meestal alleen in poedervorm beschikbaar zijn.
 • NR is gevoeliger voor afbraak door maagzuur, terwijl NMN als stabieler wordt beschouwd bij oraal gebruik.

Vergelijking van biologische beschikbaarheid

NR wordt vaak beschouwd als beter opneembaar vanwege zijn kleinere moleculaire grootte, waardoor het eenvoudiger door het celmembraan kan worden opgenomen. Na opname wordt NR omgezet in NMN, wat vervolgens bijdraagt aan de aanmaak van NAD. NMN daarentegen, hoewel het groter is en daardoor een extra stap moet ondergaan om de cel binnen te komen, toont ook veelbelovende biologische beschikbaarheid. Nieuw onderzoek suggereert dat het lichaam mogelijk specifieke transportmechanismen heeft die het gebruik van NMN ondersteunen, wat kan helpen bij de opname en conversie naar NAD.

Heeft NMN of NR de voorkeur?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek lijkt NMN een voorsprong te hebben op NR wat betreft effectiviteit in het verhogen van NAD-niveaus. Bovendien tonen onderzoeken aan dat NMN mogelijk betere resultaten oplevert voor het ondersteunen van anti-verouderingsmechanismen dan NR. Denk hierbij aan verbeteringen in cellulaire energieproductie en DNA-reparatie, evenals het activeren van sirtuïnes die worden geassocieerd met een langere levensduur.

Op moleculair niveau lijkt NMN ook meer op NAD dan NR, wat de efficiëntie verder kan verbeteren. Deze moleculaire nabijheid kan NMN beter geschikt maken voor mensen die gericht zijn op het verbeteren van hun NAD-niveaus en het ondersteunen van hun algehele gezondheid.

Hoewel beide verbindingen potentieel nuttig zijn voor het verhogen van NAD, geeft onderzoek aan dat NMN mogelijk de voorkeur heeft voor diegenen die op zoek zijn naar de meest effectieve en directe manier om NAD te verhogen.

NMN bestellen bij EnduraVita

Als je op zoek bent naar NMN van hoge kwaliteit, dan ben je bij EnduraVita aan het juiste adres. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat NMN supplementen in de juiste dosering worden gebruikt om maximale effectiviteit en veiligheid te garanderen. Neem een kijkje bij deze blog over NMN-doseringen om de aanbevolen dosering voor uw specifieke behoeften te vinden.

Conclusie

Hoewel NMN en NR allebei belangrijk zijn voor het verhogen van NAD-niveaus lijkt NMN een lichte voorsprong te hebben. Dit is voornamelijk vanwege de moleculaire gelijkenis met NAD en de ondersteuning van recent onderzoek dat suggereert dat NMN directer en mogelijk effectiever bijdraagt aan de NAD-productie. Ondanks dat NR een gemakkelijkere absorptie via celmembranen biedt, zijn de potentiële anti-verouderingseffecten en het directe conversieproces van NMN tot NAD punten die in het voordeel spreken van NMN. Daarom wordt NMN, zoals aanbevolen door vooraanstaande experts in het veld, waaronder Dr. David Sinclair, vaak gezien als een meer directe en mogelijk krachtigere manier om de gezondheid op cellulair niveau te ondersteunen en te verbeteren.

Terug naar blog

Bestel nu één van onze Premium NMN producten

 • Hoogste zuiverheid & maximale biologische opname

  Wij kiezen alleen voor de hoogste kwaliteit supplementen wat ervoor zorgt dat deze maximaal door het lichaam worden opgenomen. Onze NMN heeft bijvoorbeeld een zuiverheid van >99,8%.

 • Onafhankelijk laboratorium getest

  Alle supplementen worden dubbel getest en geverifieerd in een laboratorium op kwaliteit, waaronder in NL(EU) of USA.

 • Hoogwaardige productie (GMP)

  Onze supplementen worden geproduceerd volgens strenge eisen m.b.t. een goede en veilige productie en worden er hierbinnen verschillende ISO-normen gehanteerd.

 • Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol, een grote stap tegen veroudering

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

  Onderzoek: activatie van SIRT1 door Resveratrol...

  Sirtuïnes, specifiek SIRTs, zijn essentiële eiwitten die diverse cellulaire processen beïnvloeden, zoals het functioneren van mitochondriën en de integriteit van het genoom. Bij zoogdieren zijn tot nu toe zeven varianten...

 • NMN voorkomt schade aan luchtwegen door luchtvervuiling

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

  Onderzoek: NMN Beschermt Longen Tegen Schade do...

  Inademen van vervuilde lucht kan leiden tot een afname van NAD+ niveaus, wat resulteert in ontstekingen en schade aan de longen. Desondanks toont onderzoek aan dat het gebruik van NMN,...

 • NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ niveaus in het lichaam

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

  NMN Studie: NMN is veilig en verhoogt NAD+ nive...

  Recent onderzoek (april 2022) laat zien dat de orale toediening van nicotinamide mononucleotide veilig is en dat het efficiënt de bloedniveaus van nicotinamide adenine dinucleotide bij gezonde proefpersonen verhoogt. Samenvatting resultaten:...

1 van 3